Muzika u kafanama nekad i sad

Muzika u kafanama nekad i sad

Prema svim sociološkim i naučnim istraživanjima kafane imaju kulturnu, informativnu ekonomsku i drustvenu ulogu. U njima su se oduvek sastajali pripadnici raznih društvenih staleži isto tako i muzičari. Muzičari su se tamo družili, upoznavali i svi zajedno profesionalno usavršavali. Kvalitetni i iskusni muzičari su bili ono što je krasilo najbolje kafane toga vremena.

Najvažniji doprinos u kreiranju kafanske muzike pre Drugog svetskog rata ostvaren je prenosima radijskog muzičkog repertoara. Upravo muzičari koji su svirali i pevali po najboljim kafanama toga vremena su kreirali poseban žanr koji danas navizavamo “gradskom narodnom muzikom”

Danas se uglavnom preko dana po kafanama pušta fina i lagana, takozvana “smooth” muzika ili ambijentalna radi prijatnije atmosvere. Uveče se ritam više puta povećava i to je upravo ta tanka linija koja povezuje najbolje kafane kroz istoriju naše zemlje. U to vreme a i danas strancima su naše kafane bile neizostavno mesto posete. Činjenica je i to da su se u kafanama ugovarali poslovi uz koju čašicu, da se proslavljalo i veselilo, lečila tuga i izgubljena ljubav kao i pravljenje novih političkih zavrzlama i novih zakona u interesu političara.

Izašli sami ili sa društvom nećete imati osećaj da ste jedinka, bivate uhvaćeni u vrtlog intezivnog zvuka koji vam neće dozvoliti da čujete sopstvene misli. Možda je to jedan od glavnih razloga zašto kafane u ovo moderno i brzo vreme postaju broj jedan destinacija za izlazak, provod ili pak druženje.

Sigurno svako ima neku kafanu koju naziva svojom, ili drugom kućom; mi smo naše najbolje kafane predstavili na ovom linku.

Datum objave
1.03.2019
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.